niedziela, 6 maja 2012

STRAWBERRY CAKE

Truskawki zawsze kojarzą mi się z latem. Są pyszne, pachnące, mają wspaniały kolor, a przede wszystkim zawierają witaminy i minerały
Pewnie wiele z was czeka na sezon truskawkowy.  
Ja dzisiaj wykorzystałam ostatnie mrożone truskawki (zamrożone były prosto z działki)i upiekłam pyszne a zarazem bardzo proste ciasto.




Upiekłam trzy oddzielnie cienkie biszkopty. Na każdy potrzeba:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru (jeśli ktoś lubi słodsze może dać więcej)
1 łyżka oleju
Jajka oddzielić-żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając cukier. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać żółtka i łyżkę oleju-dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie mieszając wsypać mąkę. Wylać na tortownicę piec ok 10-15min w 180 stopniach C.




Masa truskawkowa:
330ml  śmietany 30%
1,5 kg truskawek
5 łyżek żelatyny
pół szklanki cukru pudru(ja nie lubię mocno słodkiego ciasta dlatego co do cukru to kwestia indywidualna)
Na samym początku należy żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy dodajemy cukier puder oraz truskawki. Na koniec wlewamy zimną żelatynę. Odstawiamy do lodówki do ścięcia się masy. 



 Masą przekładamy biszkopty.


Wierzch ciasta posypałam cukrem pudrem i ozdobiłam truskawkami.



Pyszności :-)

 
Truskawki są cennym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, mają więcej  witaminy C (60 mg na 10 g) niż np. cytryna, (50 mg).  Zawierają wiele cennych minerałów - wapń, potas, fosfor i w szczególności żelazo, kwas owocowy. Co bardzo ważne są niskokaloryczne - kilogram liczy ok. 400 kalorii. Jeśli chcecie oczyścić organizm jedzcie je na czczo. Truskawki pobudzają pracę układu trawiennego i nerek, wzmacniają odporność oraz wspomagają budowę komórek. Zawartość żelaza leczy niedokrwistość, skazę moczową i gruźlicę.

4 komentarze:

  1. mmm to na prawde musi być pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. z miłą chęcią bym poczęstowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ech, w takich chwilach najbardziej żałuję, że jestem "bezglutenowcem" :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Komentarze chamskie, obraźliwe nie będą publikowane. Pozdrawiam :-)